nedjelja, 25. siječnja 2015.

JAFFA TORTA: Gotova za 15 minuta!



Sastojci
5 kutija jaffa keksa
150 gr putera
50 gr čokolade za kuhanje

150 ml mlijeka
malo arome ruma
5 kašika šećera
Glazura:
100 gr čokolade za kuhanje
3 kašike mlijeka
3 kašike ulja
čokoladne napolitanke za dekoraciju (nije obavezno)
Priprema
Jaffa kekse isjeći na sitne kockice.
U mlijeko staviti puter, čokoladu i šećer i staviti da se lagano zagrijava uz stalno miješanje. Miješati sve dok se puter i čokolada istope. Dodati aromu ruma (ili kašiku soka) i promiješati.
Smjesu preliti preko isjeckanog keksa, dobro izmiješati.
Kalup (može duguljasti, okrugli, četvrtasti) obložiti aluminijskom folijom i vruću smjesu istresti u kalup.
Ostaviti u frižider 2-3 sata da se sve fino stvrdne.
Zatim tortu okrenuti naopako na podlogu na kojoj ćete servirati i skinete kalup.
Pripremite glazuru tako što otopite čokoladu sa malo ulja i mlijeka, fino izmiješate i prelijete preko hladne torte.
Ostavite još sat vremena u frižider.
Dekorišite tortu isjeckanim kockicama čokoladnih napolitanki ili nečim drugim po vašem izboru.
Isjeći na kriške i poslužiti.
(coolinarika)

0 komentari:

Objavi komentar