Sastav:
● krompiri srednje veličine
● maslac
● krupna morska sol
● maslinovo ulje
● 1-2 žlice octa
● začinsko bilje (ružmarin, kadulja, timjan)
● biber
● bijeli luk
● maslac
● krupna morska sol
● maslinovo ulje
● 1-2 žlice octa
● začinsko bilje (ružmarin, kadulja, timjan)
● biber
● bijeli luk
Priprema:
1. Krompire oguliti i staviti ih kuhati u posoljenoj vodi. Kad prokuha, kuhati još 10 minuta.
2. Dok se krompir kuha, pećnicu zagrijati na 250 stupnjeva. Kad krompir bude pri karaju kuhanja, nekih 3-4 minute prije kraja, u pećnicu staviti tepsiju sa maslacem da se otopi.
3. Napola skuhane krompire ocijediti i odmah vruće poslagati u tepsiju na otopljeni maslac. Staviti u pećnicu da se peče 30-40 minuta, dok ne dobije finu rumenu boju.
4. Začinsko bilje nasjeckati i natopiti u malo maslinovog ulja. Dodati malo bibera i malo octa i ostaviti stajati. Po želji ovdje možete dodati i malo protisnutog bijelog luka.
5. Kad se krompir fino zarumenio izvadit ga iz pećnice i svaki malo zgnječiti. To ćete najbolje napraviti sa standardnom “alatkom” za gnječenje krompira.
6. Tako zgnječene, svaki premazati sa mješavinom ulja i začinskog bilja, posuti sa malo krupne morske soli i na svaki staviti po malo maslaca.
7. Vratiti u pećnicu da se zapeče jos 15-tak minuta. Poslužiti toplo kao prilog.
0 komentari:
Objavi komentar