Najveći neprijatelji zrnima kafe su vlaga i zrak. Kada su jednom izložena ova dva faktora, aromatična ulja kafe brzo se rasplinu. kafa će dulje ostati svježa ako kupite i čuvate cijela zrna, najbolje u neprozirnoj i dobro zatvorenoj posudi. Kupujete li više kafe nego što planirate potrošiti u desetak dana, višak slobodno pohranite u zamrzivač.
Najbolji način da prepoznate svježa zrna kafe je miris – potrebna je slatka, zemljasta aroma kafe.
U pripremi kafe nema neke velike tajnovitosti, osnovni je postupak uvijek isti – preko mljevene kafe prelijete vruću vodu i tada će se izlučiti aromatična ulja koja daju dobar okus. Kako biste uvijek skuhali dobru kafu, bez obzira služite li se aparatima ili običnom posudom, vrijede neka univerzalna pravila:
– pribor mora biti čist
– rabite svježu, hladnu vodu
– rabite odgovarajuću krupnoću mljevenja i pazite na vrijeme pripreme napitka
– pripremite kafu s vodom odgovarajuće temperature prema uputama
– kafu uvijek poslužite odmah nakon pripreme.
– rabite svježu, hladnu vodu
– rabite odgovarajuću krupnoću mljevenja i pazite na vrijeme pripreme napitka
– pripremite kafu s vodom odgovarajuće temperature prema uputama
– kafu uvijek poslužite odmah nakon pripreme.
Iako ju možete pripremiti u bilo kojoj posudi, tzv. turska kafa pripremljena u džezvi ili ibriku odiše stanovitom tajnovitošću i romantičnošću.
Kod pripreme bitno je da kafu zakipite barem dva, tri puta, piše autorica ‘Knjige o kavi’ Sara Perry.
U džezvu je potrebno staviti dvije žlice praškaste kafe i jednu žličicu šećera te preliti s 120 ml vode. Važno je da džezva u tom trenutku ne bude puna više od polovice jer će kafa bujati kako bude kipjela.
Kada dodate vodu kafu promiješajte nekoliko puta da bi se šećer otopio. Kada voda zakipi kafu kuhajte do dvije minute i zatim ju maknite s vatre te ostavite da odstoji dvadesetak sekundi. Postupak ponovite još jednom ili dva puta pa na kraju ostavite kafu da odstoji minutu kako bi se slegla.
Izvor: Tportal.hr
0 komentari:
Objavi komentar