nedjelja, 25. siječnja 2015.

Sladoled od čokolade


Sastojci

  • Sastojci za 750 ml:
  • čokolada za kuhanje: 100 g
  • mlijeko: 250 ml
  • šećer: 100 g
  • vrhnje za šlag: 250 ml
  • jaja: 2
  • žumanjak: 2


Priprema

Čokoladu sitno narezati. Mlijeko zajedno sa šećerom i vrhnjem za šlag zakuhati. Jaja i žumanjke u većoj posudi mikserom izraditi. U lonac naliti malo vode i pustiti da zakuha. Temperaturu smanjiti i posudu s jajima staviti na paru. Posuda ne smije dodirivati vodu da se jaja ne zgrušaju i voda ne smije jako kuhati!
Vruću mješavinu mlijeka i vrhnja postepeno dodavati jajima neprestano miješajući. Metlicom za snijeg ili mikserom miješati sve dok ne dobijete gustu kremastu smjesu. Posudu skloniti s pare, dodati narezanu čokoladu i miješati dok se čokolada ne otopi. Smjesu procijediti kroz cjedilo, ostaviti da se malo ohladi i staviti u mašinu za sladoled da se smrzne ili uliti u odgovarajuću posudu i staviti u zamrzivač da se smrzne. U toku zamrzavanja sladoled često promiješati, da se izbjegne stvaranje kristala u sladoledu. Prije serviranja posudu sa sladoledom izvaditi iz zamrzivača, ostaviti na sobnoj temperaturi oko 15 minuta da omekša i žlicom za sladoled vaditi kugle.
Savjet: Koristite kvalitetnu čokoladu s većim postotkom kakaa (70 – 80%), jer će sladoled imati intenzivniji okus čokolade. U sladoled možete umiješati i komadiće čokolade.

0 komentari:

Objavi komentar