ponedjeljak, 26. siječnja 2015.

Torta čoko 5♥

Sastojci 
B I S K V I T
·         5 jaja manjih ili 4 veća jaja
·          2 žlice prezla (krušne mrvice) 
·         10 dagčokolade za kuhanje
·          10 dagmaslaca 
·         3 žlice šećera u prahu i
·          mrvicu soli +
·         1 žličica likera od čokolade ili vanilija ekstrakt  
F I L A 5♥ 
·         30 dag tamne čokolade ili belgijska
·           25 dag bijele čokolade (belgijske ili koverture) 
·         50 dag mascarponea
·          30 dag posnog sira svježeg
·          8 dcl slatkog vrhnja (Zbregov)
·          1 žlice vanilija ekstrakta
·          3-4 žlica soka iz rumtopfa za rozu boju kreme 
·          ili u zamjenu ekstrakt višnje jagode, maline
·          1 vrećica šlagfixa, kremfixa ili želatine Fix 20 gr prahu
·          4-5 žlice šećera u prahu
Priprema
 B I S K V I T :
Bjelanca mutiti sa šećerom u prahu ili sameljite šećer kristal u mlincu ovako u čvrstu pjenu, dodati jedno po jedno žumance i mješati mikserom dok  jaja ne posvjetle. Krušne mrvice, čokoladu otopljenu i maslac  ubaciti  u smjesu i mutilicom i   lagano umiješati. Kalup za torte promjera 26  cm namazati  masnoćom ili margarinom i posuti mrvicama. Pecite cca 30 minuta na 170° C. Provjeriti čačkalicom ili vilicom, peceno je kad je čačkalica suha ili nema traga. Biskvit poprskati  čokoladnim likerom. razrijeđenim u par žlica vode a nekad dodam vanilija ekstrakt ako nema čoko likera.

 F I L A od ČOKOLADE x 4 u 5 nivoa i biskvit je 5:
  1. Sir mascarpone i šećer u prahu izmiksati u finu kremu, pa u to umiješati  svježi sir ( on se neće ni osjetiti jer  preuzet će mascarpone onu finu kremastu strukturu). Posebno otopiti tamnu crnu čokoladu, a posebno bijelu.
  2. Izmiksati šlag i umiješati ga izmješani mascarpone sir i dodati želatinu fix 20 grama.    Uzmem još dvije posude  tj.  ukupno 4 za 4  nijanse boja.
  3. Smjesu izmiksanog sira  podijelim u 4 dijela sa žlicom većom  podjednako a u jedanu posudu sa tamnom čokoladom dodam 1 žlicu više da dobijem svjetliju nijansu..boju. Tako izmješam  mikserom  i imamo dvije boje  tamne čokolade..
  4. U druge dvije posude isto smo stavili podjednako sira izmiksanog sa šlagom i dodamo po pola istopljene  bijele čokolade. U jednu posudu stavimo likera ako imamo  voća u rumu ili rumtoupf a ako ne onda ekstrakt maline, jagode, višnje par kapi za nijansiranje..
  5. Kreme se može podijeliti jednako tj sir u 4 zdjelice  tako da bude podjednako ja sam sir djelila žlicom..
  6. Na biskvit ne skidam obruč stavim tamniju  nijansu čokolade tamne, pa stavim 20-tak minuta u frižider  a nije ni potrebno  no vi kako hočete i onda stavim svjetliji dio tmne čokolade..a  zato se i dobije  malo tamnija i svjetlija nijansa ako prvi sloj malo držite u frižideru. Onda stavite ili bijelu  pa rozu  ili obrnuto.  Na slici je biskvit pecen u kalupu 26cm. a krema je taman do vrha.
  7. I imamo 5 nivoa:  1. biskvit 2.tamna krema 3. svjetlija krema 4. bijela krema 5 roza krema. Ako želimo  za specijalne prigode kao ova torta za Danči..onda ide premaz od hare pa fondan  masa od  MinjaB i ukrasimo po želji kao ovu na slici. U svaku kremu se može staviti šlag fix ili želatina u prahu ako niste sigurni  Ja ju nisam stavila  (želatinu ili šlagfix)jer  i ne treba  struktura sira i mascarponea je čvrsta.  Da biste  dobili ravno a ne ovako valovito. svaki sloj malo stavite u duboko pa drugi sloj - duboko treći sloj duboko i 4-ti sloj duboko po 15 minuta. No ja se žurim pa stavim odmah  jedan sloj na drugi pa je malo neravnije  a zagladim  špahtlom gladilicom za torte. a rebrastim sam gore napravila valove.
  8. Presjek kao ista torta kao od ove  no ovo je ovo verzija iste torte  i kolač  - napravila sam i za doma  biskvit i 4 kreme od čokse u raznim bojama, a malo sam karikirila pa sam kremu dograđivala i napravila kolač i manju tortu,  Bijela i crna čokolada  su od belgijske čokolade  koja je pakovana po 5kg  pa po i kg ispadne 50kn = cca 7eura
 Bijela čokolada  belgijska
Tortu je pri otvorenju ove slastičarnice na Jarunu probala moja kolegica a kako nismo mogle dobiti recept  po sastojcima sa njihove stranice  sam skinula recept prije par godina i često ju radim jer  je mnogo hvaljena  pogotovo kad  ima 5 nivoa i boja. Ovaj recept  zapisujem najviše zbog  prijateljice Silve i za moju Danči  te za moju zbirku.
Inaće se koristim ovim receptom za ganache i kreme iz ove  odlične knjige o čokoladi:
Kad radim tortu za van  onda kupim  kvalitetne sastojke kao  čokolada,  maslac  sir.. No za prošli rođendan radila sam  duplu smjesu i kolač kao ovdje na slici se vidi, onda sam u bijelu kremu dodala jednu gotovu  kremu od kremšniti, šlag ( inaće koristim slatko vrhnje Zbregov) ali može proći i jeftinije, pa ako niste sigurni dodajte učvršivač  za šlag..  ili povećate sastojke,  pa može  biti  i malo manje kvalitetna čokolada  za kolač za upotreebu doma.
Posluživanje
Ovo je moj 400-ti recept!!  Da je više vremena i svašta nešto bilo bi i više recepata..ipak iznenadila sam se da sam zaokružila brojku.  Sutra  vece  ću ispravit ako ima greška.. ispričavam se   kasno je ..




0 komentari:

Objavi komentar