utorak, 27. siječnja 2015.

Džem od jabuka




Sastojci
1 kg jabuka
25 - 40 dkg šećera (ovisno koliko su jabuke kisele)
cimet po okusu
naribana korica od limuna
1 paketić vanili šećera
1/2 vrećice želina

Priprema
1.    Omjeri su okvirni, tj. količina šećera ovisit će o kiselosti jabuka. Kako se povećava količina voća od kojeg se namjerava pripremati džem, proporcionalno će se povećavati i ostali sastojci.

2.    Jabuke očistiti od kore i naribati ili narezati na ploškice. U veći lonac s debelim dom staviti samo jabuke (bez dodataka) i dinstati ih otprilike 30 do 45 minuta dok ne ispari višak tekućine koje će jabuke ispuštati.

3.    Kad jabuke prestanu puštati tekućinu i uz neprestano miješanje, polako dodavati šećer u koji je umješan želin.

4.    Nastaviti kuhati još 20-ak minuta uz neprestano mješanje (kako jabuke ne bi zagorile). U zagrijajoj pečnici 10 minta zagrijati staklenke na 50°C. Kad je džem gotov, još vruć uliti u staklenke, odmah zatvoriti celofanom i poklopcem te vratiti u pečnicu koja je zagrijana na 50°C.


5.    Kada se staklenke stave u pečnicu, isključiti grijanje pečnice i ostaviti preko noći da se džem u pečnici ohladi.

Izvor: http://www.recepti.hr

0 komentari:

Objavi komentar